معجزه های پزشکی قرآن
آیه 23 سوره عبسفَلیَنظُرَ الاِنسانُ الی طَعامِهِ «آدمی باید به قوت و غذای خود به چشم خرد بیندیشد.» این
آیه را می توان از دو دیدگاه بررسی نمود نخست اینکه نگاه کردن به غذا سبب
تسهیل در هضم و جذب غذا می گردد. بدین صورت که اطلاعات بینایی مربوط به آن
از طریق عصب اپتیک به مغز و قشر بینایی اولیه رفته سپس به ناحیه ارتباطی
بینایی ارسال
می گردد که این ناحیه مربوط به ادراک بوده و خاطرات گذشته مربوط به آن غذا
را در ذهن بیدار می کند که خود سبب ترشح بزاق می گردد و پس از آن، این
سیگنالها به هیپوتالاموس و سپس به هسته soliratory
فوقانی و تحتانی و اعصاب زوج 7و9 و هستی پشتی عصب واگ و شبکه عصبی آنتریک
متصل می شود و به این ترتیب اعصاب پاراسمپای زبانی- حلقی و عصب واگ سبب
تحریک ترشح غدد بزاقی، مروی و معدی و لوزالمعده و غدد برونر در دوازدهه می
گردد و با افزایش این ترشحات مراحل شامل هضم و جذب غذا تسهیل و سرعت می
یابد. اما
دیدگاه دوم که در سیره پیامبر اکرم و ائمه اطهار نیز مشاهده می گردد بیان
کننده این اصل است که غذای آدمی باید طیب و باب طبع انسان باشد . پیامبر
اکرم به غذایی که پیش رو داشتند می نگریستند و تنها آن غذایی را تناول می
فرمودند که باب طبع و طیب بود . زیرا همانگونه که خداوند در آیه 50 سوره
مومنون می فرماید: «یا اَیُّهَا الرُّسُلُ کُلوا مِن الطّیّبات» (ای رسولان
، از غذاهای طیب و حلال تناول کنید) غذای حلال با طیب متفاوت است و در
ادامه می فرماید: «و اعملوا صالحاً» اول غذای طیب بخورید تا ضمیرتان پاک و
نورانی شود و آنگاه اعمالتان نیز صالح می گردد . در واقع در این جا به
تاثیرات سایکوتیک غذا اشاره شده است و همانگونه که می دانیم عقل سالم در
بدن سالم است. اما متاسفانه غذاهای مصرفی ما این چنین نیستند. به عنوان
مثال امروزه استفاده از سوسیس و کالباس و مواد این چنینی که تحت عنوان fast food معرفی می شوند رایج شده است. بر
طبق تحقیقات به عمل آمده انسان ها می توانند با تغذیه مناسب و فعالیت بدنی
و عدم استعمال دخانیات تا 10 سال عمر خویش را افزایش دهند. یک سوم
بیماریهای قلبی و دو سوم سرطانها از تغذیه نامناسب است و بالاخره افرادی که
(خصوصاً کودکان) در هفته یک بار غذای آماده (مانند سوسیس و کالباس و پیتزا
و… ) مصرف می کنند امکان ابتلا به سرطان در آن بیشتر است. اما خالی از لطف
نیست اگر اندکی راجع به اثرات غذاهای مصرفی خویش بیشتر بدانیم ! سوسیس و کالباس: گذشته از مواد قابل بحث دیگر، ماده نگهدارنده ای به نام سدیم نیتریت به کار می رود که در داخل معده با Hcl ترکیب شده و اسید نیتریک و نمک طعام تولید می کند که نمک طعام حاصله، موسین جدار معده را از بین برده و ایجاد
peptic ulcer
می نماید و در نهایت می تواند کارسینوژن باشد . اما اسید نیتریک ، در معده
جذب و به گزانتین و هیپوگزانتین تبدیل می شود و توالی ترکیب DNA, aa را مختل کرده و یکی از توالی های سه گانه را حذف و موتاسیون و در نهایت ایجاد تومور می نماید. نوشابه ها: سبب 1) پوسیدگی دندانها و فرسایش مینای دندان به علت خاصیت اسیدی (5/3 تا 5/2 : pH)
و قند بالای موجود در آن . 2) چاقی: نوشابه های گازدار عمدتا از آب تصفیه
شده، افزودنیهای مصنوعی و شکر تصفیه شده تهیه می گردند و فاقد هر گونه ارزش
تغذیه ای بوده و به علت قند بالا، سبب افزایش کالری بدن می گردد که منجر
به چاقی می شود. حتی در نوع رژیمی آن به جای شکر معمولی از اسپارتام
استفاده می کنند که در ضمن آنکه اشتها آور است سبب میگرن، سرگیجه و کاهش
توان حافظه می شود. 3) سوء تغذیه : حباب های گاز موجود در آن حاصل از
اسیدفسفریک و Co2 می باشد. و pH
اسیدی نوشابه ها را در کل مسیر سیستم گوارش، تنها معده می تواند تحمل کند و
مخاط دهان، گلو و مری، بسیار در برابر آن حساس اند و اسید فسفریک موجود در
آن در رقابت با HCL
عملکرد صحیح معده را تحت تاثیر و غذای مانده در معده سبب سوء هاضمه و نفخ
می گردد. 4) تاثیر بر کلیه ها: به سبب قادر نبودن به دفع اسید اضافی و
برداشته شدن کلسیم از استخوان و رسوب اضافی کلسیم در کلیه ها و ایجاد سنگ
کلیه . 5) تاثیر بر روی پوست: به دلیل کاهش مصرف سایر نوشیدنیها در مصرف
کنندگان ایجاد چین و چروک در پوست شده و نیز نوشابه خاصیت آنتی اکسیدانی
دارد. 6) تاثیر بر روی استخوانها: به دلیل برداشت کلسیم از استخوانها، سبب
پوکی استخوانها می گردد . 7) تاثیر کافئین : به نوشابه های گازدار عمداً
کافئین اضافه می شود تا ایجاد اعتیاد و وابستگی در مصرف کنندگان نماید. این
کافئین با سرعت بیشتری نسبت به دیگر نوشیدنیهای حاوی کافئین جذب بدن
گردیده سبب به هم خوردن نظم خواب و تشدید علایم پیش از قاعدگی و کم آبی در
بدن
می گردد. بنابراین
ملاحظه می کنید که غذاهای مصرفی ما حلالند اما طیّب نیستند. حال آنکه
خداوند در آیه 70 سوره اسراء می فرماید: ما به انسان کرامت بخشیدیم و غذای
او را حلال و طیّب قرار دادیم . پس می بینید که با این همه نباید تعجب کنیم
که چرا مانند نوح و لقمان و… هزاران سال عمر نمی کنیم.
آیه 62 سوره مریم «
ولَهُم رِزقهم مِنها بُکرهً و عشیاً » و در بهشت هر صبح و شام روزی آنان
آماده است. این آیه در مورد وعده های غذای مصرفی سخن می گوید. بر طبق آیات و
روایات دو وعده غذا برای سلامتی و شادابی انسان کافی است. اما از آنجایی
اهمیت صبحانه به عنوان مهمترین وعده غذایی بر کسی پوشیده نیست، بر خلاف
آنچه عموم تصور می کنند شام خوردن نه تنها رد نشده، بلکه بر آن توصیه اکید
شده است . پیامبر اکرم می فرماید: خوردن شام را وامگذارید هر چند به خوردن
دانه ای خرمای خشکیده باشد. و در جای دیگر می فرماید: من بر امت خویش از
این بیم دارم که از واگذاردن شام، پیری به سراغشان آید، چرا که شام مایه
نیرومندی پیر و جوان است. و
نیز امام صادق(ع) به شخصی فرمودند: طبیبان شما درباره شام چه می گویند؟
گفتند: مار از آن نهی می کنند. فرمود: اما من شما را بدان فرمان می دهم. اما
می دانیم که از آنجائی که بدن در هنگام خواب نیز رشد کرده و امور داخلی
بدن و اطلاعات مغزی سازمان دهی می شوند در هنگام خواب نیز بدن به میزان 5
انرژی مصرف می کند و اگر شام کم حجم و کم کالری باشد سبب خواب آرام و بوی
خوش دهان در هنگام بیداری می گردد زیرا فعالیت باکتری های فلورنرمال دستگاه
گوارش هنگام بی غذایی سبب تولید گازهایی با بوی ناخوشایند می گردد. همچنین
امام صادق(ع) می فرماید: هر کس شام را واگذارد رگی در بدن وی می میرد و
هرگز زنده نمی گردد (که از آن به عشا یعنی شام یاد کرده اند) اما دلیلی
دیگر نیز می توان در تاکید بر دو وعده غذایی ذکر کرد: از آنجا که غذا تنها ،
اگر در زمان گرسنگی خورده شود، کاملا هضم و جذب می گردد، بنابراین بعد از
صبحانه تا قبل از شروع hungerpangs
(دردهای گرسنگی) که معمولا 12 تا 24 ساعت بعد از آخرین وعده غذایی روی می
دهد زمان شام فرا می رسد و فرد کاملا گرسنه شده و انقباضات ریتمیک جدار
معده (انقباضات گرسنگی) آغاز شده و بهترین زمان برای صرف غذاست و بنابراین
جذب غذا در ماکزیمم میزان خود قرار دارد. کما اینکه حضرت علی(ع) می فرمایند
: (اگر می خواهی هرگز بیمار نشوی تا کاملا گرسنه نشده ای دست به غذا مبر) و
نیز شخصی نزد امام صادق(ع) از دردها و بدگواریهایی که مبتلا بود اظهار
ناراحتی نمود و ایشان فرمودند: صبحانه بخور و شام بخور و در فاصله میان
آنها چیزی مخور چرا که موجب تباهی تن می شود مگر نشنیده ای که خداوند
می فرماید: «و لهم رزقهم منها بکره و عشیاً» آیه 31 سوره اعراف «کلوا
و شربوا و لا تسرفوا» بخورید و بیاشامید ولی زیاده روی نکنید. حضرت علی
(ع) می فرماید: این آیه، همه طب را یک جا در خود گرد آورده است. بنابراین گمان می کنم اثرات پرخوری از جمله هیپرتانسیون (فشار خون) ، دیابت، fatty change و سکته های قلبی و مغزی بر کسی پوشیده نیست پس به ذکر چند حدیث از پیامبر(ص) بسنده می کنم: پیامبر اکرم(ص) : مادر همه دردها، پرخوری است. پیامبر اکرم(ص) : معده، خانه همه دردهاست. پیامبر اکرم(ص) : خوردن پس از سیری، پیسی می آورد.
آیه 172 سوره بقره «انَّما حَرَّم علیکُم المیتَهَ و الدّم و لَحمَ الخِنزیر» به تحقیق خدا حرام گردانید بر شما مردار و خون و گوشت خوک را. در
گوشت خوک انگلهای فراوانی وجود دارد از جمله دو انگل تریشین و تیناسولیوم
که میزبان اصلی آنها خوک است و لارواین دو در عضلات خوک زندگی کرده و از
آنجایی که لارو آنها بیماری سختری ایجاد می کند، درمان آنها دشوارتر است،
لذا خوردن گوشت خوک سبب ابتلا به بیماریهای تریشنوز ( در اثر لاروتریشین) و
سیستی سرکوزیس که عامل آن تیناسولیوم است می گردد که در بیماری اخیر لارو
آن در عضلات و مغز و چشم، جایگزین شده و سبب علایم صرع و کوری می گردد . از
طرفی گفته می شود چون خوک، از لحاظ ارضای جنسی بی مبالات است، خوردن گوشت
آن نیز سبب ایجاد همان حالت در انسان می گردد. خون
و مردار: خون و جسم مردار به دلیل مرگ لکوسیت ها(سلولهای سیستم ایمنی بدن)
و به دام افتادن آنها در لخته های فیبرینی که پس از مدتی ایجاد می گردند
می توان حاوی میزان قابل ملاحظه باکتری های سالمونا و شیگلا باشند، که از
طریق دستگاه گوارش وارد بدن انسان می شوند و همچنین عفونت های باکتریایی،
ویروسی و انگلی فراوانی که بلافاصله بعد از مرگ بدن را مورد
تهاجم قرار می دهند و همچنین خون به دلیل اینکه نقش انتقال دهنده مواد زائد
را نیز در بدن موجود زنده ایفا می کند، می تواند سرشار از سموم و صفرا و…
باشد که برای انسان بیماری زا خواهند بود.
آیه 66 سوره نحل«نسقیکُم
مِمّا فی بطونه من بین فَرثٍ و دمٍ لَبَناً خالصاً سائغاً للشّربین » ما
از میان سرگین و خون ، شیر پاک شما را می نوشانیم که در طبع همه نوشندگان
گوارا ست . پیامبر اکرم(ص) فرمود: خداوند ، هیچ دردی فرو نفرستاده ، مگر اینکه برای آن درمانی هم فرستاده است در شیر گاو، درمان هر دردی هست. پیامبر
خدا(ص) : بر شما باد شیر گاو ، چرا که گاو از هر درختی می خورد و شیر آن
درمانی برای هر درد است شیر گاو دارای کالری فراوان- پروتئین – کازئین- وی
پروتئین- لاکتولبومین- لاکتاگلبولین – سرم آلبومین- سرم ایمونوگلوبولین و
کربوهیدرات های لاکتوز و چربی و کلسترول و مواد مینرال: سدیم، پتاسیم،
کلسیم و فسفر و آهن و روی و ویتامین های A و کاروتن می باشدD ، تیامین ، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین B، فولاسین، ویتامین B12 و پانتوتنات می باشد. خواص درمانی: در بین شیردام های مختلف، شیر گاو از نظر ترکیب به شیر انسان نزدیک تر است. شیردر
غدد پستانی تولید شده و بسیار شبیه به خون است زیرا ماده اولیه برای ساختن
شیر در بدن، خون می باشد و برای ساخت آن باید 800 تا900 لیتر خون از غدد
پستانی عبور کند. در طب قدیم از شیر به عنوان دارو استفاده می کرده اند.خانواده
هایی که در برنامه غذایی خود مصرف روزانه حداقل یک لیوان شیر دارند دارای
فرزندانی شاداب و با هوش اند و همچنین شیر موجب افزایش قد نیز می گردد و
علاوه برآن مصرف روزانه شیر سبب جذب بهتر ویتامین D
به علت کلسیم موجود در آن گردیده و لذا مانع راشیتیسم در کودکان و همچنین
بروز پوکی استخوان می گردد و همچنین چربی موجود در شیر سبب افزایش چربی خون
نمی شود و به دلیل داشتن ویتامینهای محلول A,D دارای ارزش فراوانی می باشد. قابل به ذکر است که شیر دارای خواص آنتی بیوتیکی نیز می باشد.بنابراین
شیر از لحاظ تمام مواد مورد نیاز بدن و حتی بیش از نیاز آن، تامین می باشد
البته این مسئله در مورد شیر شتر نیز صادق می باشد همان طور که خداوند در
سوره الغاشیه، آیه 17 می فرماید: «افلا ینظرون الی الابل کیف خلقت» و حتی
گوشت شتر نیز به دلیل تغذیه متفاوت آن با گاو فاقد انگلهای موجود در گوشت
گاو (مانند تیناساژیناتا)
می باشد و پیامبر اکرم در مورد آن می فرماید: «در شیر شتر درمان بیماری ذرب
است» و در جای دیگر می فرماید: شیر شتر برای کسانی که به ناراحتی معده
مبتلا هستند، درمان است» . آیه 12 سوره فاطر «هوَ الَّذی سَخَّرَ البَحرَ یتاکُلُو منهُ لَحماً طریّاً » و اوست که دریا را برای شما مسخر گرداند تا از آن گوشت تازه تناول کنید. گوشت
ماهی سرشار از کلسیم است که در مقایسه با منابع حیوانی دیگر منبع غنی تری
محسوب می گردد و بنابراین در پیشگیری از پوکی استخوان و گرفتگی و اسپاسم
عضلات و نرمی استخوان و کاهش فشار خون موثر بوده و در پیشگیری از بیماریهای
عصبی نظیر توهم و افسردگی نیز مفید می باشد. ماهی همچنین منبع غنی آهن هم
می باشد که در جلوگیری از آنمی میکروسیتیک موثر است. ماهی سرشار از فسفروید و ویتامین A می باشد که در روغن جگر ماهی به فراوانی یافت می شود و ویتامین B2 که سبب طول عمر می گردد و سایر ویتامین های مورد نیاز بدن. آیه 69 سوره نحل «یخرج
من بطونها شراب مختلفٌ اَلوانُهُ فیه شفاءٌ لنّاس» از درون شکم ، آن
(زنبور)، شهدی که رنگ های گوناگون است بیرون می آید، در آن برای مردم
درمانی است. پیامبر اکرم(ص): عسل درمان است. پیامبر اکرم(ص): عسل، شفایی است که باد و تب را دور می کند. پیامبر اکرم(ص): عسل، چه خوب نوشیدنی است! قلب را مراقبت می کند و سردی سینه را از میان می برد. ترکیبات
عسل: عسل فاقد هر گونه چربی یا کلسترول می باشد. 2% قند در عسل شناخته شده
که میزان کل آن حدوداً 80% می باشد و از مهمترین آنها گلوکز 31% و فروکتوز
38% می باشند. 64% کالری در هر قاشق سوپ خوری عسل یک ماده اسیدی است با
3/4 تا6/1= ph و همچنین 1% پروتئین گیاهی و جانوری . مواد منیرال:کلسیم، فسفر، آهن، پتاسیم، منیزیم. عسل هر چه تیره تر باشد مواد معدنی آن فراوان تر است. ویتامین ها: B5, B6,C, B3, B2, B1 . خواص
درمانی: از گذشته تا کنون عسل در درمان بسیاری از بیماری ها استفاده شده
است. مهمترین خاصیت آن، خاصیت آنتی باکتریال آن است خصوصاً عسلی که در
نیوزیلند بدست می آید که بهترین عسل بوده ودارای اثرات خوبی بر روی
استافیلوکوک های استرپتوکوکوس و اپیدرمیس و اوروئوس است. میکروب ها در معرض
عسل نابود شده و اجساد آنها نیز به مرور زمان از بین می روند. زیرا عسل
حاوی آنتی بیوتیک و آنزیم دیاستاز است و حتی در مقبره فراعنه مصر کوزه های
پر از عسل سالیان دراز باقی مانده و فاسد نشده است. این ماده با وجود
شیرینی بسیار ترش نشده و کپک نمی زند. عسل حاوی آنتی اکسیدان است از این رو
مصرف آن برای سلامت قلب و عروق مفید است. عسل به سلامت پوست کمک کرده و ضد
پیری می باشد. در قدیم هر دارو را با عسل مخلوط می کردند زیرا خاصیت بهبود
بخشی آن را چند برابر می کند و امروزه از آن در بسیاری از محصولات آرایشی و
بهداشتی استفاده می کنند. در
فراورده های ضد سرفه کاربرد داشته، مزه مزه و غرغره شربت عسل برای برطرف
کردن زخم های دهان و ورم گلو بسیار سودمند است. عسل ضد آسم است. برای دندان
و لثه ها مضر نبوده و باعث سلامت لثه ها و سفیدی دندان می گردد . سبب
پاکسازی دستگاه گوارش و ضد اسهال می باشد. تحقیقات
نشان داده اثر بسیار مفیدی بر عفونت های معده با هلیکو باکترپیلوری دارد
از این رو در درمان زخم معده موثر است و در درمان کاتاراکت (آب مروارید)
بادشکن و رفع قولنج و مسمومیت های غذایی – سنگ های کلیه و مثانه را از بین
می برد و برای این منظور باید عسل را با کندر مصرف نمود – درمان بی خوابی-
رفع بی اشتهایی- گرفتگی مویرگ ها را باز می کند و برای عروق بسیار مفید است
پس سالمندان اگر هر روز شربت عسل و لیموی تازه بنوشند عمر طولانی تری
خواهند داشت.
آیه 67 سوره نحل«و
مومن ثمرات النخیل و الاعناب تتخذون منه شکراً و رزقاً حسناً و انَّ فی
ذلِکَ لَآیَه لِّقومٍ یَعقِلونَ» و از میوه درخت خرما و انگور که از آن
شراب سکرآور و رزق حلال و نیکو بدست آید و در این کار نیز آیت قدرت حق برای
خردمندان پدیدار است. امام
صادق(ع) می فرمایند: حضرت نوح از غم و اندوه به خدا شکایت نمود و خداوند
به او فرمود انگور سیاه بخور تا غمت زایل شود. درقرآن از میوه ها و گیاهانی
نام برده شده است که از لحاظ خواص گوناگون بسیار مفید است به طوری که بشر
تاکنون نیز به تمام آنها پی نبرده است یکی از این میوه ها انگور است که در
آیات دیگری همچون (نحل/11، بقره/266 و رعد/4 ) نیز از آن یاد شده است. ترکیبات: انگور میوه ای است بهشتی شامل ویتامین های A,B,C هم
چنین دارای: منیزیم، کلسیم، آهن، فسفر، پتاسیم، آلبومین است. همچنین منبع
مهمی از گلوکز و فروکتوز است و دارای اسید تار تاریک و اسید مالیک و بوی
مخصوص آن بخاطر ژژانیول و لینابول موجود در آن است و همچنین ویتامین p.خواص
درمانی: 1- ضد عفونی کننده 2- امروزه در طب درمانهای طبیعی، از رژیم های
مختلف انگور استفاده می کنند. 3- درمان بیماری یبوست 4- بهبودی عوارض
رماتیسم ، آرتریت روماتوئید . 5- درمان آنمی6- پیش گیری از سرطان 7- انگور
هم لاغر کننده و هم چاق کننده است. بدین گونه که اگر انگور را صبح تا ظهر
خالی میل کنید لاغر کننده و اگر همراه با غذا خورده شود چاق می کند 8- صاف
کننده و مولد خون بودن 9- قابل استفاده به وسیله افراد مبتلا به hypo glycemia
(قند خون پائین) 10- به دلیل پتاسیم فراوان جبران کننده ضعف بدنی 11-
تقویت کننده اعصاب، قلب،ریه و کلیه 12- به دلیل املاح سلولزی ملین و مدّر
بوده و برای مبتلایان به اوره خون مناسب وسازگار است. 13- عوارض یبوست یعنی
سردرد- بوی بد دهان- تشنگی مفرط- نفخ و بی اشتهایی را از بین می برد. 14-
همچنین کشمش برای افراد مبتلا به چربی خون و افرادی که میل دارند لاغر
شوند، مفید است. 15- غوره نیز همچون کشمش است، اما به دلیل مدّر بودن ممکن
است موجب سقط جنین شود. از دیگر خواص انگور می توان: 16- درمان نقرس و
سرماخوردگی و رفع تب و یرقان اشاره کرد 17- به علت وجود ویتامین p از خونریزی های ناشی از بیماری قند جلوگیری می کند. 18- همچنین در بهبودی تورم وریدی و تصلب شرائین اثرات خوبی دارد. آیه 11 سوره نحل«یُنبِتُ لَکم بهِ الزّرعَ و الزَّیتون و النخیلَ و اعنابَ و من کلِّ الثمراتِ اِنَّ فی ذلک لایه لقوم یتفکرونَ» و هم زراعتهای
شما را از آن آب باران برویاند و درختان زیتون و خرما و انگور و از هرگونه
میوه بپرورد. در این کار آیت و نشانه قدرت الهی برای اهل فکر پدیدار است. پیامبر خدا(ص) : عجوه(نوعی از خرمای مدینه به رنگ سرخ تیره مایل به سیاه) از بهشت است و درمان زهر در آن است. پیامبر
اکرم(ص) : بر شما بادبرنی (نوعی خرمای مرغوب به شکل دایره و به رنگ سرخ
مایل به زرد) چرا که خستگی را از میان می برد، در برابر سوز سرما گرمی می
دهد ، در برابر گرسنگی سیر می کند و در آن هفتاد ودو شفاست. پیامبر
اکرم(ص): به زنان خود در دوره نزدیک زایمان خرما بدهید زیرا هر کس که در
دوره نزدیک زایمان، غذایش خرما باشد فرزندش بردبار زاده خواهد شد. خوراک
مریم هنگامی که عیسی را زاد همین بود. در حالی که اگر خدا غذایی بهتر برای او سراغ داشت همان را به وی می خوراند. در قرآن مجید نام نخل و نخله (جمیع نخل) در بیش از بیست آیه آمده است که نشان از اهمیت والای آن است. ترکیبات:
خرما بیش از 60% قند تبدیل شده و دکستروز به اضافه مقدا زیادی ساکارز و
پروتئین، پکتین، تانین، سلولز، نشاسته ، چربی به نسبتهای متفاوت – مقدار
زیادی ویتامینهای A,B,C مواد
معدنی : آهن – سدیم- کلسیم- گوگرد- کلر- فسفر و خرمای خوراکی مانند عسل در
ساختن شیرینی، نوشابه و شکر و شربتهای شیرین به کار می رود. خواص درمانی: 1- آرام بخش و ملین2- محرک قلب3- جلوگیری از فراموشی4- تنگی نفس(آسم) 5- مدّر- مقوی قوه باه 6- آرد
هسته خرما برای شفای بیماری های ورم قرنیه و درد چشم 7- خرما برای زنان
باردار بسیار مفید است به همین جهت نگامی که حضرت مریم را درد زائیدن فرا
گرفت برایش خرما آماده شد همانطور که خداوند در آیه 25 سوره مریم می
فرماید: «وهزی الیک بجزع النخله تاقط علیکَ رطباً جنیاً» ای مریم شاخه درخت
را حرکت ده تا از آن برای تو رطب تازه فرو ریزد. بنابراین خرما بسیار ارزشمند است اگر چنین نبود، خداوند به مادر پیامبر خویش غذایی بهتر از آن را توصیه می کرد.
آیه 1 سوره تین والتین و الزیتون قسم به انجیر و زیتون پیامبر
اکرم(ص) : انجیر تازه و خشک بخورید زیرا بواسیر را ریشه کن می سازد و برای
نقرس سودمند است همانگونه که می بینید پروردگار متعال در این آیه با تمام
عظمت خویش به دو میوه انجیر و زیتون قسم یاد کرده است بنابراین حتماً در
این دو میوه برای بشر فواید فراوانی موجود است که امکان تحقیقات زیادی را
نیز در این باب برای محققان مسلمان فراهم می نماید. ترکیبات:
آب – پروتئین – چربی- هیدراتهای کربن- فسفر- کلسیم- آهن- سدیم- پتاسیم-
تیامین- ریبو فلاوین- نیاسین- قند – نشاسته- سلولز- آهک- مواد ازتی- منگنز-
سرم- کاروتن- و ویتامین های B6,B2,B1,Aخواص
درمانی: 1- مسهل و ملایم2- رفع کننده یبوست3- افزایش حافظه 4- درمان ورم
لثه 5- آبسه دندان و ورم های گلو حلق 6- درمان نقرس 7- بواسیر 8- مالیدن آن
با آب بر سر جلوگیری از ریختن موها 9- و همچنین سبب ترمیم استخوان ضرب
دیده. آیه 20 مومنون «وَ
شجرهً تخرجُ من طورِ ستیناءَ تنبتُ الدُّهنِ و متبع للاکلینَ » و نیز
درختی که از طور سینا بر آید و روغن زیتون بار آرد و نان خورش مردم گردد. پیامبراکرم(ص)
: بر شما باد روغ زیتون، آن را بخورید و بدن را با آن چرب کنید چرا که در
آن درمان هفتاد درد است و جذام از جمله آنهاست. ترکیبات روغن تازه زیتون: اسید اولئیک، اسید لینولئیک، آراشیدینک و میریستیک می باشد فاقد ازت. خواص
درمانی: 1- آرام بخش و مسهل ملایم2- بهبود دهنده زخم معده و اثنی عشر3- به
دلیل عدم وجود ازت به عنوان غذایی مناسب برای افراد مبتلا به نارسائیهای
کلیوی تجویز می شود4- مصرف خارجی روغن زیتون برطرف کننده تاولهای سودا
(اگزما) می باشد. 5- خوشبو کننده دهان 6- مالیدن روغن آن بر بدن در درمان
بیماری جذام سودمند است 7- برگ آن فشار خون را پائین می آورد 8- جوشانده
برگ آن را در دهان بگردانید درد دندان را تسکین می دهد 9- جوشانده ریشه و
برگ آن سردرد را از بین برده و در تقویت ذهن اثر زیادی دارد 10- اشتها آور
است. آیه 68 سوره الرحمنفیهما فکههً و نخلٌ و رُمّان در آن دو بهشت نیز هر گونه میوه(خوش) و خرما و انار بسیار است. پیامبر
اکرم(ص) انار را با پیه (سپیدی است که در درون انار است و دانه ها بر آن
تعبیه شده است) بخورید چرا که شست و شو دهنده معده است. ترکیبات انار: ویتامین های E,C,B,A 0 مقداری آهن و فلزات مفید دیگر- قند- تانن – ماناتین. خواص
درمانی:1- نوع شیرین آن برای سینه و ریه نافع است ولی نوع ترش، سینه را
خشک می کند و برای مبتلایان به درد سینه و سرفه خوب نیست 2- برای
آنهایی که جگرشان گرم است هیچ میوه ای مناسب تر از ترش آن نیست. 3- ماده
ماناتین آن، کبد را پاک و در نتیجه رنگ رخساره را باز می کند 4- به علت
ویتامین های A ، کمک به رشد اطفال5- به علت ویتامین B، اعصاب را تقویت کرده و شک و دودلی را از بین می برد. 6- به علت ویتامین B6،
ضد استفراغ و درمان ویار زنان 7- به علت آهن و ویتامین های لازم ، خون ساز
است. 8- درمان کننده اسهال و بهترین موقع خوردن آن صبح است 9- مخلوط آن با
عسل درمان زخم بینی و بثورات جلدی 10- مزمزه و نگه داشتن آب میوه ترش آن
در دهان جوش و برفک دهان را از بین می برد11- برای مبتلایان به زخم روده و
معده خوب نیست اما صفرا بر بوده و معده و کبد را تقویت می کند 12- درمان
کننده یرقان. آیه 61 سوره بقرهو
اذ قُلتم لَموسی لَن نصبر عَلی طَعامٍ واحدٍ فادعُ لنا ربکَ یخرج لَنا
ممّا تنبتُ الارضُ من نفلها وَ رقثارئها و فوقها و عدَسِهاَ و بَصَلها ای
بنی اسرائیل یاد آورید وقتی را که به موسی اعتراض کردید که ما به یک نوع
طعام صبر نخواهیم کرد از خدای خود بخواه برای ما نباتاتی مثل خیار و عدس و
سیر برویاند. پیامبر
اکرم(ص) : بر شما باد عدس چرا که دل را نازک می کند و اشک را افزون می
سازد و هفتاد پیامبر دوام و سودمندی آن را از خدا خواسته اند. پیامبر
اکرم(ص) : اگر به آبادی ای وبا زده در آمده اید، بر شما باد پیاز آن. پیاز
چشم را جلا می دهد، مو را تمیز می کند ، آب کمر را افزون می سازد، بر گام
ها می افزاید و آفتاب زدگی و نیز خستگی را از میان می برد. پیامبر اکرم(ص): سیر بخورید و بدان درمان کنید چرا که درمان هفتاد درد است. ترکیبات
عدس: اسید فولیک- آهن – پروتئین- فیبرهای محلول- غنی از پروتئین است فاقد
اسید آمینه متیونین می باشد- مواد ازته- فسفات به مقدار زیاد- کلسیم-
نشاسته- ویتامین های C,B,Aخواص
درمانی: 1- یک لیوان عدس پخته 90% نیاز بدن را به اسید فولیک فراهم می کند
لذا برای زنان بارداری که باید روزانه 400 میلی گرم اسید فولیک دریافت
کنند بسیار مفید است و همچنین از سکته های قلبی جلوگیری می کند زیرا با
هموسیستئین در خون که سبب تخریب مویرگ ها و شریانهای بدن می گردد باند می
گردد. 2-مصرف عدس همراه با منابع غذایی ویتامین C
، باعث جذب بهتر و موثرتر آهن در بدن می شود (همراه با موادی مانند
مرکبات، کلم بروکلی و گوجه فرنگی) 3- فیبرهای موجود در آن سبب پاکیزگی
دستگاه گوارش و رفع یبوست و همچنین این نوع فیبر، گلوکز (قند) و کلسترول
سرم را کاهش می دهد و همچنین نیاز به انسولین را در افراد دیابتی کم می کند
زیرا سلولها بدن را وادار به پذیرفتن مقدار بیشتری قند می سازد. ترکیبات پیاز : ویتامینهای C,B,Aاملاح
معدنی: کلسیم، سدیم، پتاسیم، و استات – سیترات و اینولین و صمغ و موم کمی
فسفات و انسولین گیاهی مرسوم به گلوکولینین و قند مانند ساکارز و مالتوز و
قندهای احیا کننده دیگر و پلی فنول و آلیسین و تانن و اسانس فرّاری که محرک
مخاط چشم و باعث ریزش اشک می شود. خواص
درمانی: 1- تحریک کننده دستگاه گوارش2- زیاد شدن اشتها3- ضد عفونی کننده و
آنتی باکتریال 4- مدّر به همین دلیل معالجه آب آوردن انساج و استسقاء کبدی
، آلبومینوری 5- درمان کننده سرطان کبد 6- کاهش قند خون و فشار خون 7-
برطرف کننده نفخ شکم 8- ضد اسکوربوت 9- به دلیل وجود آلیسین در معالجه گریپ
و نرم کردن سینه و دفع اختلالات موثر است10- برای رشد موها 11- هضم کننده
12- خرد کننده سنگ کلیه 13- درمان بی خوابی 14- تسکین دهنده اعصاب 15- زایل
کننده خستگی 16- از بین برنده لخته های خون و عروق و بنابراین از سکته
قلبی و مغزی جلوگیری می کند 17- از آن برای درمان یبوست ، بواسیر و درد ورم
پروستات استفاده می شود 18- افزایش دهنده اسید معده ترکیبات سیر: بیش از 200 عنصر شیمیایی در سیر موجود است. طبیعت آن گرم و خشک است و دارای مواد ازته ، هیدروکربنه و مواد چرب است املاح
معدنی: کلسیم، فسفر، ید، ماده آلیسین و اینولین و گلوکز، ید واسید آرسینک و
اسید لینولئیک و آنتی سیتیک و کمی سلولز ویتامین های E,D,C,B,Aرومیان قدیم، سیر را داروی 6 بیماری می دانسته اند . مردم سیسیل، عقیده دارند که سیر هر دردی را درمان می کند. روسها به سیر لقب پنی سیلین گیاهی داده اند.در
سال 1726 میلادی، در مارسی نوعی بیماری مسری شیوع یافت و باعث مرگ بسیاری
از مردم شهر شد و تنها 4 تن که سیر می خوردند از بیماری در امان ماندند. در چین و ایتالیا سیر در کنار غذا ها دیده می شود و سرطان معده به ندرت در میان آنان رواج دارد . خواص
درمانی: 1- بر اثر وجود پنی سیلین ، روی، میکروبهای مولد سل، وبا و سل و
سفلیس و سرما خوردگی و بیماری برنشیت موثر است. 2- آرام بخش است 3- مجاری
تنفسی و روده ها و دستگاه گوارش را ضد عفونی می کند. 4- به دلیل آلیسین،
قاطع اخلاط غلیظ است5- ضد سرطان 6- التیام دهنده زخم و جراحات 7- از بین
برنده التهاب 8- علاج گانگرین ریوی و امراض ریه وسل روده و دیسانتری 9- دفع
اکسیور و اسکاریس 10- درمان فلج و رعشه 11- درمان درد مفاصل 12- درمان
بواسیر 13- درمان واریس 14- درمان نقرس 15- درمان سیاتیک و رماتیسم 16-
تقویت کننده هوش و حافظه 17- جلوگیری از تصلب شرائین 18- کاهش فشار خون 19-
التیام دهنده زخم معده 20- درمان آکنه و جوشهای جلدی که بر اثر اختلالات
دستگاه گوارش و کبد ایجاد می شود. 21- رفع مسمومیت نیکوتین و ناراحتی های
ناشی از آن در معتادین، همچنین در مطالعاتی که در هندوستان بر روی 432
انسانی که در معرض خطر حمله قلبی بوده اند انجام گرفته است، معلوم شد که با
اضافه کردن سیر به داخل شیر مصرفی، درصد سکته های قلبی کاهش یافته است. ترکیبات خیار:دارای ویتامین های B,A و مواد ازته و هیدروکربن ، گوگرد و کمی چربی . مواد معدنی: منگنز، کربنات سدیم، پوست آن حاوی ویتامین C و تخم آن دارای ماده روغنی و ماده انسولین است. در
روغن خیار، اسیدهای چرب اشباع شده مانند اسید استئاریک و اسید پالمیتیک و
اسیدهای اشباع نشده مانند اسید اولئیک و اسید لینولئیک موجود است. خواص
درمانی: از آب آن نوعی پماد مسکن خارش و از مخلوط آن با موم عسل نوعی پماد
برای لطافت پوست بدن و رفع جوش و زیبایی پوست می سازند 2- مدّر 3- ضد انگل
(به صورت خفیف) 4- تصفیه کننده خون 5- حل کننده اوراتها و اسید اوریک و
لذا درمان یرقان است 6- دفع رسوبات کلیه و مثانه.