علم و دانش حضرت سلیمان(ع)
«و لَقَدْ ءَاتَیْنَا دَاودَ وَ سُلَیْمَـانَ عِلْمًا وَ قَالاَ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی فَضَّلَنَا عَلَی کَثِیرٍ مِّنْ عِبَادِهِ الْمُؤْمِنِینَ»
( نمل: ۱۵)
قرآن در مورد حضرت داوود و سلیمان سخن را از «علم و آگاهی» این موهبت الاهی آغاز میکند و میگوید: «ما به داوود و سلیمان علم قابل ملاحظه ای بخشیدیم».
زیربنای تحول و دگرگونی در جامعه انسانی «دانایی» است. علم و دانشی که در اینجا مطرح میشود، همه علوم مورد نیاز یک جامعه الاهی را در بر میگیرد. قرآن از دانش وسیعی، که خدا به داوود و سلیمان ارزانی داشته، یاد میکند و بی درنگ میفرماید که آنان در برابر این بخشش الاهی شاکر و سپاسگزار بودند. آریا هر نعمتی را شکری لازم است و حقیقت شکر استفاده از آن نعمت در مسیری است که برای آن آفریده شده است.
مراد از علم و دانش در این آیه چیست؟
کدام علم بوده که به صورت سربسته بیان شده است؟
در اینجا چند نظر وجود دارد:
۱- اینکه «علم» به صورت «نکره» آمده، بر عظمت، اهمیت و ویژگی آن دلالت میکند. علم در این آیه، معنای وسیعی دارد. تحقق یک حکومت الاهی، بدون بهره گیری از علم سرشار ممکن نیست. این علم، همه دانش هایی را در بر میگیرد که برای رهبری یک جامعه انسانی لازم است. پس از بیان موهبت علم، بی درنگ حضرت داوود و سلیمان لب به ستایش خدا می گشایند و معیار برتری خود را بر دیگران در علم خلاصه میکنند.
۲- علم در این آیه، به قرینه آیات دیگر، علم داوری است: «ما به داوود حکمت و راه پایان دادن به نزاعها را آموختیم»
(ص: ۲۰)
«ما به هر یک از داوود و سلیمان مقام داوری عطا کردیم»
(انبیا: ۷۹)
۳- علم دراین آیه، به قرینه آیات مورد بحث، که از گفتار پرندگان (منطق الطیر) سخن میگوید، علم گفتگوی با پرندگان است.
سنت یهود، سلیمان را مظهر حکمت و تعلیم فنونی میداند که برخی از آنها بیرون از توانایی بشر است. ارتباط سلیمان و حکمت در کتب پادشاهان و تواریخ ایام دیده میشود. در این کتابها، او به عنوان تجسم حکمت معرفی میشود. سلیمان با اداره حکیمانه امور داخلی و خارجی کشور، خود جوهر حکمت عملی را به نمایش میگذارد.
در سنت یهودی، سلیمان بیش از ۳۰۰۰ مَثل و ۱۰۰۵ سرود و چندین اثر علمی از خود به جای گذاشته است. خدا چنان حکمتی به وی بخشید که مردم از سرزمینهای دیگر میآمدند تا امثال، سرودها و خطابه های او را بشنوند:
«و خدا به سلیمان حکمت و فطانت از حد زیاده و وسعت دل مثل ریگ کناره دریا عطا فرمود. و حکمت سلیمان از حکمت تمامی بنی مشرق و از حکمت جمیع مصریان زیاده بود».
«و از جمیع طوایف و از تمام پادشاهان زمین، که آوازه حکمت او را شنیده بودند، میآمدند تا حکمت سلیمان را استماع نمایند».
«پس سلیمان پادشاه در دولت و حکمت از جمیع پادشاهان جهان بزرگتر شد. و تمامی اهل جهان، حضور سلیمان را می طلبیدند تا حکمتی را که خداوند در دلش نهاده بود، بشنوند. و درباره درختان سخن گفت، از سرو آزاد لبنان تا زوفایی که بر دیوارها میروید».
در مجموعه کتابهای عهد عتیق امثال سلیمان و جامعه و غزل غزلهای سلیمان را به سلیمان نسبت میدهند. همچنین در مجموعه کتابهای اپوکریفای عهد عتیق کتاب حکمت سلیمان نبی به سلیمان نسبت داده شده است. در کتابهای سودْاِپیگرافا به معنای «نوشته های جعلی» عهد عتیق نیز کتابهای مزامیر سلیمان وقصائد سلیمان را به وی نسبت دادهاند.
برخورد با دنیای هلنیستی روم، سبب آشنایی یهود با فلسفه یونان شد. کتاب امثال سلیمان و کتاب جامعه، از نفوذ حکمت افلاطونی و رواقی خالی به نظر نمیرسد. کتاب امثال سلیمان گلچین ادبی بسیار نفیسی از پند و اندرزهای حکیمانه است. بررسی نقادانه کتاب امثال سلیمان نشان میدهد که ترکیب کنونی آن، چندین قرن را در برمیگیرد. هر چند بخش عمده ای از این مجموعه، مربوط به سلیمان باشد، قسمتهایی از آن در زمانهای دیرتری مانند ایام حزقیا (حدود ۷۷۰ ق.م.) و حتی دیرتر از آن اضافه شده است.
در زبان عبری، به «مثل»، ماشال یا مشل میگویند. این کتاب در مجموع ۹۱۵ مثل را در خود جای میدهد.
کتابهای جامعه و غزل غزلهای سلیمان در شورای جامینا در سال ۹۰ میلادی رسمیت یافت. قرار گرفتن غزل غزلها در مجموعه کتابهای عهد عتیق، به عنوان یک معما باقی مانده است. این کتاب، مجموعهای از ترانه های یهودی است که از زبان عاشق و معشوق و در وصف یکدیگر سروده شده اند و یهودیان آنها را در عروسی ها میخوانده اند. تفسیر لغوی این کتاب، از عشق انسانی سخن میگوید، ولی یهودیان این غزلها را به تصویری از رابطه بین خدا و قوم بنی اسرائیل تأویل میکنند. موارد دیگری نیز در کتاب مقدس وجود دارد که آن را به «ازدواج روحانی» تأویل کرده اند. در مجموعه کتابهای سودْاِپیگرافا نیز چند برگ به نام «غزلهای سلیمان» وجود دارد.